KPN stopt per 31 december 2021 met analoge verbindingen

ISDN stopt per 31 december 2021
Toezichthouder ACM heeft KPN toestemming gegeven het koppelvlak met TELE2 ook per 31 december uit te faseren. Dit betekent dat de meldkamers geen gebruik meer kunnen maken van de ISDN diensten van KPN. Per 1 januari 2022 worden alle inbel-aansluitingen daarom niet meer doorgemeld. Hiermee komt er een einde aan het tijdperk van de analoge verbinding.

Tele2/T-Mobile onderzoekt een alternatieve oplossing (namelijk VoIP) voor de alarm functionaliteit via ISDN30. Men verwacht dit onderzoek begin mei te hebben afgerond. Tele2/T-Mobile laat het weten als dit een betrouwbaar en serieus alternatief is. Echter, bij oude installaties zullen hierdoor steeds meer storingen ontstaan. Deze ontstaan namelijk doordat KPN in de wijkcentrales alles omzet naar IP wat vervolgens weer teruggebracht wordt naar analoog. Dit gaat vertraging geven op de verbinding en veel analoge systemen kunnen dit niet aan en zullen storingen gaan veroorzaken.

Hoe kunt u uw analoge lijn omzetten naar IP?

Om doormelding naar de meldkamer te garanderen bevelen wij u aan om uw bestaande installatie om te zetten naar een verbinding over IP. Hieronder

Chiron IRIS Touch 220NG
De Chiron Universele IP alarmoverdrager is ontworpen om een analoge kiezer van een inbraakpaneel middels IP naar de meldkamer te laten doormelden. Het bevat een ingang voor zowel analoog als IP. De Chiron zet dan vanzelf de analoge doormelding om naar IP.

Ook zijn er Chiron alarmoverdragers ontworpen met zowel IP als GPRS. Deze vereisen wel een simkaart. Met een GPRS back-up bent u in het geval van internet uitval verzekerd van doormelding naar de meldkamer. Wij adviseren u dan wel om er een extra UPS noodstroom accu bij te nemen.

Vervangen moederbord
Bij sommige alarminstallaties volstaat het om het bestaande moederbord te vervangen door één met een IP doormelding. Let op: deze optie is niet bij alle installaties mogelijk.

Plaatsen IP-kiezer
Met de IP-kiezer komt de analoge verbinding te vervallen en gaat de doormelding naar de meldkamer over internet. Een bijkomend voordeel is dat u in veel gevallen uw alarmsysteem via een app kan beheren.

Heeft u na het lezen van dit artikel nog steeds vragen over de overgang van analoge doormelding naar IP? Neem dan gerust contact met ons op.

Volg ons op social media

Link naar de Facebookpagina van ATCLink naar de LinkedInpagina van ATC