Draadloos alarmsysteem

De draadloze alarmcomponenten van Hikvision AX PRO

Tegenwoordig is het geen uitzondering meer als apparaten draadloos opereren. De beveiligingstechniek is hier geen uitzondering op. Componenten zijn draadloos verbonden en de communicatie verloopt via een beveiligd netwerk of over het internet (via de cloud). Ondanks deze technologische vooruitgang zijn er nog wel enkele voorwaarden verbonden om over een goed beveiligd, draadloos alarmsysteem te kunnen spreken.

 

De installatie van een draadloos alarmsysteem

Naast het gemak brengt een draadloos alarmsysteem nog een voordeel met zich mee: er hoeven vaak geen kabels meer getrokken te worden. Sommige componenten dienen nog wel door middel van een patch- of PoE-kabel aangesloten te worden. Doordat monteurs minder lang, of soms niet, bezig zijn met kabels trekken hebben zij minder tijd nodig. U als klant hoeft zich geen zorgen meer te maken of bepaalde ruimtes wel voldoen om kabels te plaatsen.

Bij de installatie van een alarmsysteem dient u nog wel over een voeding te beschikking om bijvoorbeeld camerabewaking aan te sluiten

 

Draadloze meldingen

Bij een draadloos alarmsysteem worden storingen, zoals glasbreuk, inbraak, en brand, draadloos naar de meldkamer gestuurd. Daarnaast ontvangt u een push-notificatie op uw mobiel en kunt u, indien mogelijk, live camerabeelden bekijken.

 

Draadloos alarmsysteem via een beveiligd netwerk

Het is tegenwoordig een hot topic: het gebruik van beveiligde netwerken. Vanzelfsprekend is dit ook van toepassing op alarmsystemen die gegevens en storingen doorsturen. Bij ATC Beveiligingstechniek gebruiken wij alleen componenten die over een eigen, onafhankelijk netwerk beschikken. Hiermee voorkomt u dat het netwerk van uw alarmsysteem openbaar zichtbaar is.

De voorkeur gaat bij ons vaak uit naar alarmsystemen die werken via een VPN-netwerk. Bij een VPN-netwerk wordt er een versleutelde ‘tunnel’ tussen uw alarmsysteem en de server aangelegd. Al het verkeer gaat via die server en wanneer deze door hackers onderschept wordt is het haast onmogelijk om de versleutelde gegevens te ontcijferen.

 

Gebruik via een app

Wanneer het aankomt op gebruiksgemak heeft een draadloos alarmsysteem een groot voordeel: het is te bedienen via een app. De fabrikanten van beveiligingsproducten hebben deze apps zo gebruiksvriendelijk mogelijk gemaakt. Zo kunt u eenvoudig livebeelden opvragen, in- en uitschakelen, componenten configureren, enzovoorts.